LightTracker (LoRa)

İş yoğunluğundan dolayı bloğumu uzun zaman ihmal ettim. Bu süreçte hiçbirşey yapmamış gibi görünsemde birçok geliştirme yaptım 🙂

Bunlardan ilki LightTracker. Mustafa TAN ile loRa tracker konusunda uzun zamandır kafa yoruyorduk. Birçok prototip hazırlayıp testlere başladık. APRS sisteminde olduğu gibi dünyanın her yerinde kullanılan ve standardı oluşmuş LoRaWAN ağı olan The Things Network kullanmaya karar verdik. Yaptığımız ilk testlerde GateWay sayısının çok az olduğunu yada çoğunun indoor cihaz olduğunu gördük.  Havadaki balonu birçok noktada test etmek mümkün olmuyordu. Ürünü çıkarmadan bir süre beklemeye karar verdik

Bu süre içinde helium projesi çok hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Bu gelişmeleri fırsat bilip bizde LightTracker’ı test ettik.  Balon ve hava koşulları sebebiyle henüz dünya çevresinde bir tur atmış balonumuz olmasada sistem gayet başarılı çalışıyor.

Bilgiğiniz gibi LoRa için tüm dünyada aynı frekanslar kullanılamıyor. Ülkelerin izin verdikleri bandlar farklı olduğu için bizde ürünün en çok tercih edileceği Avrupa ve Amerika bandlarına uygun LoRa modülü seçtik.

Tracker üzerinde kullandığımız LoRa modül 868/915 Mhz bandlarında çalışabiliyor. 433 Mhz bandında çalışması için farklı LoRa modülü ile üretilmesi gerekiyor. Bu yüzden balon Türkiye’den Japonya yada Koreye ulaşana kadar sinyal alamayacağız. Eğer okyanusu geçebilirse Amerikadan Avrupaya kadar sinyal alabiliriz.

Ayrıca picobalon dışında Yüksek irtifa balonu  yada asset tracker olarak da kullanıma uygun.

Yine herzamanki gibi arduino uyumlu bir işlemci seçtim. WSPR 2.0 için testlerde kullandığım Atmega Samd21 hem enerji hemde performans bakımından bu iş için çok uygundu.

Regulator için yine WSPR 2.0 için kullandığım texasın Buck/Boost regulatorunu  kulladnım. Bu sayede 2.7 Volt -16 Volt aralığında giriş voltajı uygulanabilir.

Bu yazının yazıldığı gün Mustafa TAN tarafından atılan picobaloon ile ilgili bilgileri buradan takip edebilirsiniz.

Geliştirme sürecini paylaşamadım ama detaylar için Projeler/LightTracker 1.0 bölümüne bakabilirsiniz

Arduino kodunu Mustafa TAN yazdı. Tüm örneklere buradan ulaşabilirsiniz.

QRP-Labs Satış Linki: http://shop.qrp-labs.com/lora/lighttracker

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.