DC-Block / Kuplaj Kondansatörü Nedir? Nasıl Hesaplanır?

RF modüller elektrostatik açısından çok hassas cihazlardır, alıcı bölümleri mikrovolt seviyesindeki sinyallerle çalışırlar. Anten üzerinde biriken statik elektrik (Electrostatic discharge [ESD]) yada yakınında bulunan çıkış gücü yüksek bir vericinin oluşturduğu rf sinyalleri (Electrical Overstress [EOS]) alıcının sınırlarının üzerine çıkacağı için bozulmasına sebep olur. İşte tam da burada kuplaj kondansatörü imdadımıza yetişiyor.

DC-Block: DC sinyallerinin geçişini önlerken yüksek frekanslı ac sinyallerinin geçişine izin veren yapıdır. Genellikle bir kondansatör sisteme

seri olarak bağlanır. Kondansatörler sadece şarj ve deşarj durumunda iletken olurlar. Bu sayede ac sinyalleri iletirken, dc akım uygulandığında, şarj olup iletimi keserek arkasındaki devreyi korur. Kullanım alanına göre 3 farklı bağlantı şekli vardır. Giriş, Çıkış ve Çift yönlü olarak bağlantıları yandaki şekilde görülebilir.

Kondansatör değeri Xc = 1/(2*pi*f*C) formülüyle hesaplanır. Formüle göre frekans ne kadar yüksek ve kapasitör ne kadar büyükse, reaktans o kadar küçük olur. Kapasitör reaktansının (empedans) devre empedansından çok daha az olmasını istenir. Bu nedenle, tipik bir 50Ω devre empedansı için, kapasitif empedansınız 50% veya 0,5Ω un yaklaşık% 1’inden fazla olmamalıdır.

Örnek olarak 2.4 Ghz 50Ω empedensa sahip bir rf devresi için kuplaj kondansatörü:
C = 1 / (2 * pi * 2.4GHz * 0.5Ω) = 0,132 nF = 132pF dan küçük olmamalıdır.

Yine örnek olarak 144 Mhz bir rf devresinde kuplaj kondansatörü:
C = 1 / (2 * pi *0.144GHz * 0.5Ω) = 2.2nF olarak hesaplanır.

Eğer hesapladığınız değerde standart bir kondansatör yoksa bir büyük değerdeki standart kondansatörü kullanabilirsiniz. Uygun kondansatör kullanılmaması halinde rf sinyalleri bozularak verim düşer.

Umarım rf modülleirniz artık hiç bozulmaz 🙂

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.